Osmanlı yemekleri
Osmanlı Yemekleri: Saray Mutfağından Çıkmış 27 Tarif
Yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda hüküm sürmüş Osmanlı medeniyetinin mutfağı da oldukça çeşitli! Kırmızı et yemeklerinden dolmalara, farklı pilav tariflerinden meyve ve baharatlarla tatlandırılmış yemeklere varan zengin bir listeye konuksunuz.
Osmanlı mutfağındaki yüzlerce tarif arasında en ünlü yemeklerini derlemek hem çok keyifli hem de çok iştah açıcı oldu. Şehzadeler şehri Amasya’nın meşhur yemeği şehzade kebabı ile başlayan Osmanlı yemekleri listesinde mutancana, ballı mahmudiye, kul aşı, kavun dolması, kestaneli pilav, soğanlı yumurta gibi enfes tarifler ekledik.
Ayrıca Osmanlı mutfağında pişen neredeyse her yemeğin bir hikayesi var. Bazı tariflerin hikayeleri ile birlikte yapım aşamaları fotoğraflı olarak anlatılınca hem tarifi okuması hem pişirmesi çok keyifli olur. O halde Osmanlı yemeklerini günümüzde de yaşatacağımız 27 yemeğin tarifine buyurun birlikte bakalım.
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
5 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 750.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
#1 Şehzade Kebabı Tarifi
Sayısız şehzade yetiştirmiş güzide memleket Amasya'nın saray mutfağından çıkma bir yemeğidir şehzade kebabı! Yıllar içerisinde tarife domates eklenerek birkaç farklılığa uğramışsa da inanılmaz leziz bir tadı var. Eskiden saray sofralarında yendiği için günümüzde de davet sofralarına kendine yer bulan bir yemek...
Tarif için: Şehzade Kebabı Tarifi#2 Ayva Dolması (Osmanlı)
Ayvalar temizlenip limonlu suda bekletilirken sizin de bir yandan kıymalı dolma harcı hazırlayabileceğiniz bir tarif: Ayva dolması! Osmanlı mutfağına uygun olan baharatlarla hazırlanan dolma harcı pişirildikten sonra ayvaların içine doldurularak pişiriliyor. Buyurun merak ettiğiniz bu yemeğin yapım detaylarına.
Tarif için: Ayva Dolması (Osmanlı)#3 Teremyağlı Kestaneli İç Pilav (videolu)
Kestane, Osmanlı yemeklerinde kullanılan yemişlerden biridir. Bu tarifte kestane ile tadına doyulmaz iç pilav hazırlıyoruz. Yanına tavuk ve et yemekleri hazırlayarak lezzetini tamamlayacağınız bu tarif ile siz de saray sofrasına benzeyen sofralar kurabilirsiniz.
Tarif için: Teremyağlı Kestaneli İç Pilav (videolu)#4 Piliç Topkapı (Davet Sofralarına Özel)
Hem çok lezzetli hem sunumu çok şık bir yemek: Piliç topkapı! Mis kokulu iç pilavı kemiksiz tavuk eti parçalarına sarılarak hazırlanıyor. Her menüye yakışan enfes bir tadı oluyor. Tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
Tarif için: Piliç Topkapı (Davet Sofralarına Özel)#5 Kabak Kalye
Kabak, pirinç ve kırmızı etin leziz birleşimi, kabak kalye yemeği! Kızartma gibi aşamalara gerek olmadan çok kolay hazırlanır. Kabağın sindirimi kolay yanı ile afiyetle yenesi bir yemektir. Denemek isteyenler tarifine buradan ulaşabilir.
Tarif için: Kabak Kalye#6 Osmanlı Mutfağından Soğanlı Yumurta
Osmanlı mutfağına girmek isteyen her aşçının geçtiği imtihanlardan biri de soğanlı yumurtayı en lezzetli haliyle pişirmekmiş derler. Aslında çok kolay görünse de yapımında yer alan birkaç püf noktayı tam tamına yerine getirmek gerekir. Buyursunlar tarifine!
Tarif için: Osmanlı Mutfağından Soğanlı Yumurta#7 Mutancana (Osmanlı Saray Mutfağı)
Osmanlı yemeklerinin bir özelliği de meyve ve yemişlerle kırmızı eti yan yana getirebilmek. Karşınızda düşük sıcaklıklarda uzun uzun pişirilen kuru meyveli bir et yemeği var. Mutancanayı saray mutfağında pişirilen usulle kendi sofranıza taşımak için buraya bakabilirsiniz.
Tarif için: Mutancana (Osmanlı Saray Mutfağı)#8 Etli Balkabağı Dolması
Kırmızı etin, içi temizlenmiş balkabağına doldurularak ağır ağır pişirildiği oldukça farklı bulacağınız bir tarif! Balkabağı etle nasıl bir araya getirilir diye biraz şaşırsanız bile tarifini inceledikten sonra eti balkabağı dolmasını mutlaka denemek isteyeceksiniz.
Tarif için: Etli Balkabağı Dolması#9 Darüzziyafe Köftesi
Yufkaya sarılan köftelerin çok leziz bir şekilde pişirildiği yemek tarifi, darüzziyafe köftesi. Şimdiki anlamı ile "ziyafet salonu köftesi" anlamı taşıyor. Yapımı da yemesi de çok keyifli daruzziyafe köftesinin tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
Tarif için: Darüzziyafe Köftesi#10 Osmanlı Mutfağından Vişneli Yaprak Sarma
Vişnenin verdiği ekşimsi mayhoşluğun ve kendine has renginin asma yaprağına sarılmış sarmalara geçtiği bir lezzet! Saray erkanı bu tadı çok sevdiğinden olsa gerek Osmanlı mutfağında da sıkça yapılırmış. Bu geleneksel tadı kendi mutfağına taşımak isteyenleri Osmanlı yemeklerinden vişneli yaprak sarma tarifine bekleriz.
Tarif için: Osmanlı Mutfağından Vişneli Yaprak Sarma#11 Çerkez Tavuğu
Haşlanmış tavuğun tel tel didiklenerek hazırlandığı bir tarif: Çerkez tavuğu! İster yemek olarak ister meze olarak sofralara eklenebilir. Güzel bir tarifini burada paylaşıyoruz.
Tarif için: Çerkez Tavuğu#12 Hünkar Beğendi Yapımı (videolu)
Rivayete göre hünkar beğendi, 1800'lü yıllarda Fransız bir aşçının saray mutfağına beşamel sosu tanıtması ile yapılan bir tariftir. Patlıcanın beğendi haline gelmesi bu sos ile sağlanır. Üzeri bildiğiniz lezzetli et kavurması. Her evde denenmesi, afiyetle yenmesi gereken bir tarifi var.
Tarif için: Hünkar Beğendi Yapımı (videolu)#13 Erikli Kuzu İncik (Tam Bir Osmanlı Yemeği)
Kuzu incik veya yumuşak bir kemikli et kullanarak yapabileceğiniz kuru erik ve biberiye ile tatlandırılmış harika bir yemek! Damak zevki Osmanlı yemeklerine yatkın olan herkesin denemesi gereken tarifi hemen elinizin altında.
Tarif için: Erikli Kuzu İncik (Tam Bir Osmanlı Yemeği)#14 Osmanlı Usulü Zeytinyağlı Kereviz
Osmanlı mutfağında yapılan zeytinyağlı sebze yemeklerinden kerevize yer veriyoruz. Osmanlı yemekleri yapımının usulü ile içine kuru üzüm eklenerek pişiriliyor. Tarifi günümüzün damak zevkine göre farklı gelebilir. Bir kere denedikten sonra kış akşamı sofralarına ekleyebileceğiniz bir tarifi var.
Tarif için: Osmanlı Usulü Zeytinyağlı Kereviz#15 Patlıcanlı Pilav Tarifi (videolu)
Osmanlı yemeklerinden bir pilav tarifi ile bu leziz listeye devam edelim. Patlıcanlı pilavın yapım aşamalarının fotoğraflı ve videolu olarak anlatıldığı bu tarif sunum önerisi ile çok mu çok şık görünüyor.
Tarif için: Patlıcanlı Pilav Tarifi (videolu)#16 Kuru Erik Dolması
Tavukla pişirilmiş tarçınlı harika bir iç pilav, haşlanmış kuru eriklere doldurulursa ortaya bu leziz tarif çıkar: kuru erik dolması! Belki de sadece Osmanlı mutfağı restoranlarında karşınıza çıkacak bu yemeği dilerseniz kendi mutfağınızda da deneyebilirsiniz.
Tarif için: Kuru Erik Dolması#17 Hibeş
Osmanlı mutfağından bugünlere ulaşmış özellikle Antalya yöresinde sıklıkla yenen bir meze, hibeş! Limon suyu ve tahinin ana malzeme olması ile hazırlanıyor. Yapım aşamalarına fotoğraflı olarak buradan bakabilirsiniz.
Tarif için: Hibeş#18 Ballı Mahmudiye
Haşlanmış tavuk etinin bal, kuru meyveler ve bademle pişirildiği Osmanlı yemeği, ballı mahmudiye! Hazırlamak isteyenler için çok kolay bir tarifi olduğunu şimdiden söyleyip sizi tarifleri ile baş başa bırakalım.
Tarif için: Ballı Mahmudiye#19 Elma Dolması (Osmanlı Saray Mutfağı)
Osmanlı mutfağında iç pilavla hazırlanan birçok meyve dolması tarifi var. Elma dolması da o tariflerden biri! Oyulan elmalara lezzetli kıymalı dolma harcının doldurulması ile hazırlanıyor. Farklı lezzetlere açık olan herkesi tarifine bekleriz.
Tarif için: Elma Dolması (Osmanlı Saray Mutfağı)#20 Osmanlı Mutfağından Ayvalı Kereviz
Meyve-sebze karışımlarının aslında ne kadar lezzetli olduğunun kanıtı, ayvalı kereviz yemeği! Usul olarak Osmanlı yemekleri tarzında hazırlanan bu tarifi kaçırmayın, mutlaka deneyin.
Tarif için: Osmanlı Mutfağından Ayvalı Kereviz#21 Bir Osmanlı Yemeği ( Kul Aşı)
Osmanlı'da her yemeğin bir hikayesi var. Kul aşı da rivayete göre Fatih Sultan Mehmet Han'ın, askerler kuşatma sırasında güçlü kuvvetli olsun diye aşçılarına yaptırdığı bir tarifmiş. Nasıl yapıldığını merak ettiyseniz tarifine buradan bakabilirsiniz.
Tarif için: Bir Osmanlı Yemeği ( Kul Aşı)#22 İskilip Dolması
Yapımı için mutfaklara 5-6 saat önceden girmeniz gereken bir tarif: İskilip dolması! Hem lezzeti hem Osmanlı yemeği olması ile davetlere çok yakışan bir görünümü var. Yapımını burada paylaşıyoruz.
Tarif için: İskilip Dolması#23 Osmanlı Mutfağı Mastave (Pazılı Cacık)
Canınızın ağır yemekler çekmediği bir günde yapıp afiyetle kaşıklayacağınız tarifi ile Osmanlı Mutfağından bir cacık: Mastave! Pazı, yoğurt ve çörek otu ile hazırlanıyor. Hem çok sağlıklı hem de doyurucu bir cacıktır, mutlaka denemelisiniz.
Tarif için: Osmanlı Mutfağı Mastave (Pazılı Cacık)#24 Kavun Dolması
Ayva dolması, elma dolması gibi farklı dolma tariflerin eklendiği Osmanlı yemekleri listesine kavun dolması tarifini ekliyoruz. Meyvelerle yapılan dolmaların sıklıkla yer verildiği Osmanlı mutfağında kavun dolması da önemli bir yere sahip!
Tarif için: Kavun Dolması#25 Piruhi Tarifi
Yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda hüküm sürmüş Osmanlı'nın mutfağına farklı yörelerden çok yemek girmiş. Piruhi ise günümüzdeki mantının farklı bir şekli olarak Osmanlı mutfağında pişen yemeklerdendir. Yapımının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Tarif için: Piruhi Tarifi#26 Papaz Yahnisi
Güveçte piştiğinde ayrı bir leziz olan papaz yahnisi, bol arpacık soğanlı tam lezzetinde bir yemek! Osmanlı zamanında balık eti veya farklı kırmızı et çeşitleri ile Gürcü, Rum, Ermeni, Balkan mutfaklarında pişirilirmiş. Günümüzde bir çok restoranda hala servis edilen bir lezzet olarak buradaki yerini alsın.
Tarif için: Papaz Yahnisi#27 Osmanlı Mutfağı İç Pilav (Muhteşem)
Osmanlı pilavı olarak bilinen tam da saraylara layık bir tarifle listenin sonuna geldik. Davetlerinizde lezzeti ile kendine hayran bıraktıracak bir tarifini arıyorsanız tam doğru yerdesiniz.
Tarif için: Osmanlı Mutfağı İç Pilav (Muhteşem)
Yorumlar
Yorum Gönder