Osmanlı yemekleri

 

Osmanlı Yemekleri: Saray Mutfağından Çıkmış 27 Tarif

Yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda hüküm sürmüş Osmanlı medeniyetinin mutfağı da oldukça çeşitli! Kırmızı et yemeklerinden dolmalara, farklı pilav tariflerinden meyve ve baharatlarla tatlandırılmış yemeklere varan zengin bir listeye konuksunuz.

Osmanlı mutfağındaki yüzlerce tarif arasında en ünlü yemeklerini derlemek hem çok keyifli hem de çok iştah açıcı oldu. Şehzadeler şehri Amasya’nın meşhur yemeği şehzade kebabı ile başlayan Osmanlı yemekleri listesinde mutancana, ballı mahmudiye, kul aşı, kavun dolması, kestaneli pilav, soğanlı yumurta gibi enfes tarifler ekledik.

Ayrıca Osmanlı mutfağında pişen neredeyse her yemeğin bir hikayesi var. Bazı tariflerin hikayeleri ile birlikte yapım aşamaları fotoğraflı olarak anlatılınca hem tarifi okuması hem pişirmesi çok keyifli olur. O halde Osmanlı yemeklerini günümüzde de yaşatacağımız 27 yemeğin tarifine buyurun birlikte bakalım.

3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

5 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 750.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

#1 Şehzade Kebabı Tarifi

Sevim Atalar
Sevim Atalar
Şehzade Kebabı Nasıl Yapılır?
X

Sayısız şehzade yetiştirmiş güzide memleket Amasya'nın saray mutfağından çıkma bir yemeğidir şehzade kebabı! Yıllar içerisinde tarife domates eklenerek birkaç farklılığa uğramışsa da inanılmaz leziz bir tadı var. Eskiden saray sofralarında yendiği için günümüzde de davet sofralarına kendine yer bulan bir yemek...

Tarif için: Şehzade Kebabı Tarifi

#2 Ayva Dolması (Osmanlı)

Hatice78
Hatice78
Ayva Dolması (Osmanlı) Tarifi

Ayvalar temizlenip limonlu suda bekletilirken sizin de bir yandan kıymalı dolma harcı hazırlayabileceğiniz bir tarif: Ayva dolması! Osmanlı mutfağına uygun olan baharatlarla hazırlanan dolma harcı pişirildikten sonra ayvaların içine doldurularak pişiriliyor. Buyurun merak ettiğiniz bu yemeğin yapım detaylarına.

Tarif için: Ayva Dolması (Osmanlı)

#5 Kabak Kalye

Ayşegül Öztelcan
Ayşegül Öztelcan
Kabak Kalye Tarifi

Kabak, pirinç ve kırmızı etin leziz birleşimi, kabak kalye yemeği! Kızartma gibi aşamalara gerek olmadan çok kolay hazırlanır. Kabağın sindirimi kolay yanı ile afiyetle yenesi bir yemektir. Denemek isteyenler tarifine buradan ulaşabilir.

Tarif için: Kabak Kalye

#8 Etli Balkabağı Dolması

@musemra_hk
@musemra_hk
Etli Balkabağı Dolması Tarifi

Kırmızı etin, içi temizlenmiş balkabağına doldurularak ağır ağır pişirildiği oldukça farklı bulacağınız bir tarif! Balkabağı etle nasıl bir araya getirilir diye biraz şaşırsanız bile tarifini inceledikten sonra eti balkabağı dolmasını mutlaka denemek isteyeceksiniz.

Tarif için: Etli Balkabağı Dolması

#9 Darüzziyafe Köftesi

Hanife
Hanife
Darüzziyafe Köftesi Tarifi

Yufkaya sarılan köftelerin çok leziz bir şekilde pişirildiği yemek tarifi, darüzziyafe köftesi. Şimdiki anlamı ile "ziyafet salonu köftesi" anlamı taşıyor. Yapımı da yemesi de çok keyifli daruzziyafe köftesinin tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Tarif için: Darüzziyafe Köftesi

#16 Kuru Erik Dolması

Sevda Kaya
Sevda Kaya
Kuru Erik Dolması Tarifi

Tavukla pişirilmiş tarçınlı harika bir iç pilav, haşlanmış kuru eriklere doldurulursa ortaya bu leziz tarif çıkar: kuru erik dolması! Belki de sadece Osmanlı mutfağı restoranlarında karşınıza çıkacak bu yemeği dilerseniz kendi mutfağınızda da deneyebilirsiniz.

Tarif için: Kuru Erik Dolması

#17 Hibeş

@kendimutfagindasef
@kendimutfagindasef
Hibeş Tarifi

Osmanlı mutfağından bugünlere ulaşmış özellikle Antalya yöresinde sıklıkla yenen bir meze, hibeş! Limon suyu ve tahinin ana malzeme olması ile hazırlanıyor. Yapım aşamalarına fotoğraflı olarak buradan bakabilirsiniz.

Tarif için: Hibeş

#18 Ballı Mahmudiye

tahtakasik
tahtakasik
Ballı Mahmudiye Tarifi

Haşlanmış tavuk etinin bal, kuru meyveler ve bademle pişirildiği Osmanlı yemeği, ballı mahmudiye! Hazırlamak isteyenler için çok kolay bir tarifi olduğunu şimdiden söyleyip sizi tarifleri ile baş başa bırakalım.

Tarif için: Ballı Mahmudiye

#22 İskilip Dolması

Yemekler Alemi
Yemekler Alemi
İskilip Dolması Tarifi

Yapımı için mutfaklara 5-6 saat önceden girmeniz gereken bir tarif: İskilip dolması! Hem lezzeti hem Osmanlı yemeği olması ile davetlere çok yakışan bir görünümü var. Yapımını burada paylaşıyoruz.

Tarif için: İskilip Dolması

#24 Kavun Dolması

Arzu Haskök Tuntaş
Arzu Haskök Tuntaş
Kavun Dolması Tarifi

Ayva dolması, elma dolması gibi farklı dolma tariflerin eklendiği Osmanlı yemekleri listesine kavun dolması tarifini ekliyoruz. Meyvelerle yapılan dolmaların sıklıkla yer verildiği Osmanlı mutfağında kavun dolması da önemli bir yere sahip!

Tarif için: Kavun Dolması

#25 Piruhi Tarifi

Eylül Okay
Eylül Okay
Piruhi Tarifi

Yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda hüküm sürmüş Osmanlı'nın mutfağına farklı yörelerden çok yemek girmiş. Piruhi ise günümüzdeki mantının farklı bir şekli olarak Osmanlı mutfağında pişen yemeklerdendir. Yapımının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tarif için: Piruhi Tarifi

#26 Papaz Yahnisi

Ellybal @instagram
Ellybal @instagram
Papaz Yahnisi Tarifi

Güveçte piştiğinde ayrı bir leziz olan papaz yahnisi, bol arpacık soğanlı tam lezzetinde bir yemek! Osmanlı zamanında balık eti veya farklı kırmızı et çeşitleri ile Gürcü, Rum, Ermeni, Balkan mutfaklarında pişirilirmiş. Günümüzde bir çok restoranda hala servis edilen bir lezzet olarak buradaki yerini alsın.

Tarif için: Papaz Yahnisi

Yorumlar